• 220px-Борски_округ.svgИСТОРИЈА

   

              Фудбалски савез Борског округа основан је 05. Децембра 1992. Године у Бору на оснивачкој Скупштини, одвајањем од дотадашњег Зајечарског региона.

  Оснивачка Скупштина је одржана у Бору, за првог председника изабран је Јонел Керчуљ из Мајданпека, за подпредседника је изабран Светислав Лаловић из Бора, а Вукомир Перић за генералног секретара. Савез чине четири општинска савеза: Бор, Неготин, Мајданппек и Кладово.

  Одвајањем од Зајечарског региона све је требало припремити за нормално функционисање савеза, пре свега сви општински савези су добили право да сами врше регистрацију играча, а обзиром да то раде први пут, то је захтевало предходну едукацију кадрова у свим општинским савезима.

  У лето 1993. Године савез формира окружну лигу са 16 клубова, у коју улазе сви клубови који су се такмичили у регионалној лиги, прваци општинских лига и клубови који су испали из друге српске лиге.

  ОФС Мајданпек 1993. Године опозива председника Керчуља, а за председника је изабран дотадашњи подпредседник Светислав Лаловић, који је ову дужност обављао до лета 1996. Године, када се због болести повукао, а до краја мандата дужност председника обављао је подпредседник Мирко Јовић, а подпредседници су Димитрије Првуловић из Неготина и Синиша Стаменковић из Кладова, док функцију генералног секретара и даље обавља Вукомир Перић.

  На изборној Скупштини у Доњем Милановцу 1996. Године поново је указано поверење досадашњем председнику Мирку Јовићу. У овом периоду савез има добро организовано удружење тренера, а удружење фудбалских судија је све масовније и успешно у напредовању својих кадрова. Окружни савез је заступљен својим кадровима у многе органе и тела ФС РИС – а и ФС Србије. Савез редовно организује летње и зимске школе фудбала.

  Избори 2000. Године се поклапају са политичким изборима, утицај је присутан и долази до лоших односа изме|у општинских савеза унутар округа. За председника је изабран Радановић Никола из Кладова. Савез не функционише као до тада, проблем је највише изражен у такмичењу окружне лиге, сазива се ванредна Скупштина и за председника се бира Драгослав Цветковића из Неготина. Дужност генералног секретара уместо Дејана Дуловића обавља Радош Јовановић.

  На Изборној Скупштини која је одржана 2004. Године у Неготину за председника је изабран Професор Властимир Трујић из Бора, за подпредседнике Радановић Никола из Кладова и Крста Рајковић из Неготина. За генералног секретара је изабран Вукомир Перић из Бора. Председник УФТ је Завиша Милосављевић, који је изабран и за председника УФТ у ФС РИС – у, а председник УФС је Небојша Шијаковић, који се бира и за подпредседника УФС ФСРИС.

  Чланови Извршног одбора ФСРИС су два наша члана и то Крста Рајковић и Завиша Милосављевић, а након изненадне смрти Крсте Рајковића, у Извршни одбор ФС РИС – а улази Горан Лападатовић.

  У овом мандатном периоду савез постиже значајне резултате и у свему организује остварење плана и програма рада, стручна удружења фудбалских судија и тренера су добро организована, а кадрови савеза су ангажовани у многим органима и телима ФСРИС – а и ФС Србије. Примењујући Статут, а због неиспуњавања услова, 2007. Године Мајданпек губи статус савеза и припојен је ОФС – у Бор.

  На  ванредној скупштини која је одржана у јуну 2008. Године, за председника окружног фудбалског савеза изабран је бивши савезни судија и савезни инструктор Горан Лападатовић из Неготина, а за подпредседнике изабрани су Рамекић Енвер из Бора и Алексанадар Мајкановић из Кладова, а за генералног секретара изабран је Вукомир Перић.

  За председника УФТ изабран је Бобан Манковљановић, а за председника УФС Небојша Шијаковић. Члан Извршног одбора ФСРИС је Горан Лападатовић, а Шијаковић је поново изабран за подпредседника УФСФСРИС.

  На редовним изборима 2012. године, поново је за председника изабран Горан Лападатовић, за потпредседнике Енвер Рамакић и Радоје Ђуровић, а зе ген.секретара Вукомир Цига Перић. У струковним организацијама судија поново је поверење добио Небојша Шијаковић, док је код тренера изабран Миодраг Николић.

  Од сезоне 2013/2014 у Српској лиги се такмиче 2 клуба Хајдук Вељко (био члан те лиге) и Ђердап који је у баражу изборио место у републичком рангу.

  Савез има судију на листи Супер лиге, на листи Телеком лиге, контролора на супер лиги и два делегата на савезном степену такмичења.

   

  Spread the love